Bakırköy Akıl Hastanesi’nden Anılar

Dr. Lȃtif Ruhşat Alpkan, Afife Jale’den Neyzen Tevfik’e kendini Atatürk’ün oğlu ya da cumhurbaşkanı sanandan “Madem öleceğiz, niçin doğuyoruz?” gibi sorularla hayatın anlamını arayanlara kadar çok renkli bir insan topluluğunu karşımıza çıkarıyor. Hiç kimsenin yabancı, öteki olmadığını, gerçeklik algısını yitiren bir hastanın bize dair en derin gerçekleri dile getirebileceğini gösteriyor.

Dr. Alpkan, her zaman “Biz hekimiz, hȃkim değiliz” anlayışıyla hastalarına yaklaşan bir psikiyatrist. İnsan olmak ve kalmak için Bakırköy’de yaşanan öykülerden uzak durmamamız gerektiğini bize anlatıyor.

İsa beş-altı ay önce bizim serviste yatmıştı. Çok tatlı, manik bir hastamızdı. Bulaşıcı neşesi ile tüm servisin maskotuydu. Dünyaya mutluluğu getiren bir peygamber olduğunu, İsa peygamber olduğunu söylerdi. Tedaviden sonra o aşırı neşesi kayboldu. Sıradan bir insandı artık. Peygamber İsa’yı vatandaş İsa yapınca taburcu ettik.

Bakırköy’den Bir Şair Geçti

Kısa bir süre sonra 38. servisin hastaları bana devrolmuştu. Bembeyaz saçlı, üç numara tıraşlı, renkli gözlü, göbekli, elli yaşlarında bir hasta devamlı burnunu çekiyor, sigarası emzik gibi hiç ağzından düşmüyordu. İlk “Şiir sever misiniz?” diye sordu. “Sevmez miyim hiç!” dedim. Başladık şiir sohbetine. İnanılır gibi değil, Recep Güngör adlı bu hasta birçok şairimizin onar-on beşer şiirini ezbere biliyordu. Yahya Kemal’i, Faruk Nafiz’i, Nazım Hikmet’i, Orhan Veli’yi, Necip Fazıl’ı, Ümit Yaşar’ı, Bekir Sıtkı’yı…

Daha önemlisi kendisi de şairdi:

Aşkımın şiddetinden koptu gönlün freni

Doktor beni sanıyor hala şizofreni

Üsküdar taburculuk hasretiyle derinden

Kalbimi hoplatıyor Bakırköy’ün treni

Ta uzaktan Marmara aşkla çekiyor beni

Hayretle karşılarım beni deli göreni

Taburcu olmak için kullanmalı dümeni

Aşkımın şiddetinden koptu gönlün freni

Doktor beni sanıyor hala şizofreni.

Dr. Lȃtif Ruhşat Alpkan Kimdir?

1950 yılında Beşiktaş-Yıldız’da doğan Dr. Lȃtif Ruhşat Alpkan, İstanbul üniversitesi Tıp Fakültesinden 1976 Şubatında mezun oldu. Psikiyatri ihtisasına, Mart 1983’te Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde başladı. Yaklaşık otuz yıl klinik şefi ve başhekim yardımcısı olarak aynı yerde çalıştı. Edebi bir üslupla zenginleştirdiği anekdot-anı tarzındaki hikaye yazarlığı ilk gençlik yıllarına kadar uzanan Alpkan, otuz yıl görev yaptığı Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinden 26 Kasım 2011’de emekli oldu.  Lȃtif Ruhşat Alpkan halen yazmaya devam ediyor.

Latif_Alpkan


 

 

TMS’nin Geleceğin Psikiyatri Tedavisinde Artan Önemi

Teknolojinin sağlık sektörüne entegrasyonu, birçok tedavi yöntemini dönüştürürken, psikiyatrik tedavilerde de önemli gelişmelere yol açıyor. Bu gelişmelerin başında Transkraniyal Manyetik Stimülasyon (TMS) tedavisi geliyor. Depresyon

Beslenme ve Psikoloji Arasındaki Bağlantı

Beslenme ve psikoloji arasındaki ilişki, son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalarla daha net anlaşılmaya başlanmıştır. Yediğimiz gıdalar, sadece fiziksel sağlığımızı değil, aynı zamanda zihinsel sağlığımızı da

Psikolojik Rahatsızlıklar ve Uykuya Etkileri

Psikolojik rahatsızlıklar ve uyku bozukluğu, modern yaşamın yaygın problemleri arasında yer alır. Bu iki durum arasında güçlü bir ilişki bulunur ve birçok birey, hem zihinsel